menubalk2 lijnq lijnq naam

“If music be the food of love, play on” William Shakespeare

kopke2 backbio
backbio
backtv

In 1961 werd Ron De Rauw in Hamme geboren. Vader was muzikant en had kasten vol LP's van grote orkesten, moeder luisterde in stilte naar Piaf en Van Veen. Ron groeide op. Hij werd de kleine entertainer van familiefeesten, de DJ achter een zelf gemaakte discobar, de rocker met zijn eerste gitaar. Ze werd op een ochtend geleverd door een postorderbedrijf.

 

De jaren '70 kwamen en Ron startte met een eerste rockgroep. Een jaar repeteren voor één optreden en uiteindelijk alles geven voor een publiek dat uit wel vijf fans bestond. Maar Ron zocht de yin en yang, het harde en het zachte, de humor en de serieux. Vader had hem ingeleid in walls of sound, moeder in melodieuze kleinkunst en Frans chanson. Die invloed zorgde ervoor dat Ron samen met Pat Vanderhaeghe en Peter Malfliet in 1979 'Ongehoord' oprichtte, een cabaretgroep waarmee hij in 1984 laureaat werd van het Camarettenfestival in Delft.

Wall of sound en chanson

Cabaret en Rock

Tijdens een reis doorheen Ierland ontmoette Ron De Rauw de iets oudere Ronald Van Rillaer die in '78 al een eerste prijs had behaald in het Humorfestival van Knokke-Heist en later beroemd zou worden als Lambik in de musical Suske en Wiske'. Van Rillaer had ondertussen zijn eigen gezelschap opgericht, Ron trad toe en werd de creatieve duizendpoot. Hij acteerde, zong, speelde gitaar en componeerde nieuwe nummers. De samenwerking begon in '87 en eindigde in '97.

 

Het experimenteren met de yin en yang bleef, in de jaren met van Rillaer bewandelde Ron nog andere creatieve wegen. Hij werd zanger-componist bij de rockgroep Rosehip. Het was een tijd van optreden in kroegen en experimenteren tot de eerste cd werd opgenomen.

 

Ondertussen werd Ron De Rauw ook een van 'De drie tenoren'. De anderen waren Chris Van Tongelen en Peter Hens. Het optreden in de Elisabethschouwburg werd een groot succes. Ron dook in die tijd ook de studio in om stemmen in te spreken voor Disney On Ice.

En toen kwam de eerste versie van 'Jummoo'  Maar dat verhaal vertelt Ron beter zelf :

Nadat ik in de eerste musical 'Sneeuwwitje' van Studio 100 pitvocals had gedaan, was ik de muziek- en theaterscene wat moe. Ik zocht herbronning en dacht er aan om lessen klassieke piano te nemen. Zo ontmoette ik muzikant en pianoleraar Rik Debonne. We ontwikkelden onze act' in kleine kroegen en op feestjes, tot we op een half jaar tijd een volledig programma klaar hadden waarin het gevecht tussen de rocker en de klassieker steeds heviger en dus lachwekkender werd. De humor die we brachten ontstond uit het contrast tussen de stijve hark en de hyperactieve rocker. De slapstick, de nostalgie in de nummers en het feit dat mensen konden meezingen gaf de voorstelling nog dat ietsje meer. Na een jaar speelden we in alle culturele centra in Vlaanderen, werden we uitgenodigd door lokale en internationale bedrijven. Na acht jaar en drie shows, Jummoooh! (coaching: Tom Roos), Cockamamy (coaching: Diane Broman)  en Quaiss Kitir (coaching: Danny Ronaldo), stonden we op ons hoogtepunt. Een mooi moment om aan iets nieuws te beginnen... 'Moo

Jummoo

'Moo was heart and brains. 'Moo wilde spelen en vertellen. Soms met drie, soms alleen:

In 2006 werd een nieuw komisch trio geboren dat door Vlaanderen en Nederland toerde: Little Ronny Peacock & The Belmundo's vermengden balkanmuziek, flamenco en pop tot een hoogstaande wervelstorm, een energy-boost, een lachsalvo. Ron De Rauw wist zijn muzikale zielsverwanten te kiezen. Dit keer waren het Rembert De Smet en Peter Merckx die samen met hem op het podium stonden. Rembert kennen we van Twee Belgen en Està Loco, Peter Merckx is een internationaal vermaard saxofonist en klarinetist die ondermeer deel uitmaakte van het VRT-orkest en optrad met het Prometheus-ensemble en I Fiaminghi.

Terwijl Little Ronny Peacock & The Belmundo's hun gang gingen, werd de nieuwste droom van Ron De Rauw een feit: DadooRonron bracht alleen Ron en zijn goudvis, met humor die anders ontstond dan we van Ron gewend waren, met muziek vol melodieuze eenvoud en voor het eerst een vertellende Ron, een gevoelige Ron, een sterker dan ooit zingende Ron, een Ron die deed lachen en nadenken. Dit bracht hem zelfs tot in Las Vegas (The Venetian), op uitnodiging van de Hoge Raad van de Diamant.

 

 

'Moo

In 2009 kwamen de Jummoo-kriebels weer naar boven en herstartte Ron Jummoo, deze keer met Frederik Caelen als nieuwe opponent. Ze speelden in België, Frankrijk, Nederland, Spanje en Zuid-Afrika. Zuid-Afrika stond in 2017 terug op de agenda (met de nieuwe show ‘Maltrap’) maar helaas is Frederik in juni 2016 overleden. Hiermee kwam abrupt een einde aan Jummoo.

Maar dat verhaal leest u hier op de site.

De tijd die vrij kwam werd besteed aan een lang bestaande wens, het maken van een eigen CD, onder de naam RD RAW.

Hij creëerde ook, samen met Caroline Meerschaert, de ontroerende voorstelling

'Als Heimer komt'.

Ron De Rauw blijft zijn verhaal op meerdere gebieden schrijven, steeds op zoek naar het evenwicht tussen de lach en de ernst, tussen hard en zacht, tussen braaf en stout. Ron komt tot rust in Tielrode en zwermt wild uit als artiest, muzikant, spelcoach, brain-stormer en concept-bedenker voor evenementen en bedrijfsfeesten. Ondertussen werkte hij als acteur, performer en muzikant samen met Coalition (Londen). Maar ook als co-writer, coach en zanger blijft hij zich inzetten.

Zijn huidige activiteiten met Als Heimer komt, en RD.RAW vindt u terug op de site.

In 2020 komt er een vervolg op Jummoo, nl. Jummoo 2.020. Het schrijven en repeteren is volop bezig.

Tot op heden

ilseheip

foto © Tania Van Torre

logohuisheip

ontwerp website

IMG_1430 RonOrigi