menubalk2 lijnq lijnq naam

“If music be the food of love, play on” William Shakespeare

kopke2 dobrostuk

“Als Heimer bij je in komt wonen,

Is niets nog wat het lijkt

Hou mijn hand vast liefste

Ben bang dat ik verglijd

Blijf nog even hier mijn liefste

Ik wil graag dat je weet

Hoeveel ik van je hou

Voordat ik het vergeet.”

 

fragment uit het lied:

“Als Heimer komt”

(tekst: Caroline Meerschaert;

muziek: Ron De Rauw)

 

Aanleiding:

Ron’s moeder heeft Alzheimer.

Langzaam maar zeker neemt de ziekte meer plaats in in haar brein.

Haar korte geheugen is ondertussen helemaal weg.

Woede, angst, euforie, en verdriet spelen met haar alsof haar geest een spel is.

Lethargie, apathie nemen hun plaats in.

Haar echtgenoot omringt haar met heel veel geduld, zorg en liefde.

Geen eenvoudige taak.

 

Als Heimer komt:

Een voorstelling

over en met liefde,

humor en Alzheimer.

 

Wat blijft er over als het denken wegvalt?

Caroline en Ron proberen te achterhalen wat er in het hoofd omgaat

van iemand met Alzheimer. De strijd tussen weten en het niet-­meer-­weten.

De onmacht.

De frustratie.

Maar ze ontdekken ook heel veel liefde, warmte en humor.

Als Heimer komt

Caroline Meerschaert studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht.

Met haar afstudeerregie van Kale bomen ruisen niet – een tekst van Magne Van den Berg – werd zij genomineerd voor de Henriëtte Hunstinxprijs 2011, als meest beloftevolle student.

 

Na haar opleiding rolde Caroline in het kindertheater. Als eerste opdracht ging zij als actrice aan de slag bij het figurentheater De Maan. Daar speelde ze een van de hoofdfiguren in De Gelaarsde kat. Vanwege het grote succes toerde ze met deze productie nog 2 extra seizoenen.

 

Caroline speelde datzelfde eerste seizoen na haar studies ook mee in Hartekijn, een muziektheaterproductie voor 5+ van Tg Schemering waarin het muziekwerk Harlekino, van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen, live uitgevoerd werd. Door het grote success toerde het voor een 2e seizoen en speelde oa. op het Stockhausen Festival in het Concertgebouw van Brugge.

 

Op vraag van het figurentheater De Maan realiseerde Caroline in 2013 een voorstelling voor peuters vanaf 2,5 jaar: Neuzen. Deze ‘slapstick voor peuters’ werd zeer goed onthaald en was ook vorig seizoen (’14 – ’15) nog te zien op verschillende Vlaamse podia.

 

Met Doen Alsof realiseerde Caroline haar eerste voorstelling in collectief met Sarah Moens. Het werd een educatieve, interactieve en humoristische familievoorstelling over ‘theater maken’. Met deze grappige voorstelling sporen zij heel wat kinderen aan om zélf theater te maken!

Beluister het lied:

logohuisheip

ontwerp website

caroline IMG_1430

Een greep uit de reacties:

 

"Evenwichtige voorstelling die een precair onderwerp relativerend en met een knipoog benadert. Heel toegankelijk, toch subtiel en mét humor.

Faut le faire! Maar vooral: dit moeten meer mensen gaan zien! Ontdaan van de angst voor het onbekende en dankzij de relativerende herkenbaarheid wordt Alzheimer makkelijker bespreekbaar."

Pat Vanderhaeghe (directeur CC Jan Tervaert Hamme)

 

"Zeer knap gedaan, op een hapklare manier uitgelegd. Voor iedereen die te maken heeft met, of meer wil weten over Alzheimer zeker een aanrader!”

Cécile Grubben

 

“Ik vond het een boeiende voorstelling zeer crescendo en veel om over na te denken. De ‘geestenpikker’ is een blijver en moet in de Van Daele opgenomen worden.” Dr. Ruud Beekman

 

"Schitterende voorstelling ! veel inhoud en veel humor dat moet ge kunnen combineren, super gedaan!”

Dr. Jo Van Puyenbroek

 

“Fantastisch mooie voorstelling! De juiste combinatie van ontroering, humor, informatie, enz. Prachtige liedjesteksten. Een dikke aanrader om te gaan kijken.” Inge Cy

 

“Een moeilijk onderwerp heel mooi duidelijk gemaakt. Super gedaan!” Franky Maes

 

“Inderdaad, knappe voorstelling. Heb veel herkend van mijn moeder en ook nog veel bijgeleerd! Genoten!” Rudi Flecijn

 

"Prachtige voorstelling! Nooit durven vermoeden dat de vreselijke gevolgen van Alzheimer zo diepmensenlijk, liefdevol en waarlijk mooi konden worden weergegeven." Rik Vereecken (Voorzitter Amnesty International)

 

"Hartelijk bedankt voor de geweldig avond gisteren in Veurne. Het was fantastisch! Het wordt zo eenvoudig uitgelegd ook al is dit geen gemakkelijk thema. Ik was gisteren jarig en ik ben heel blij dat ik op de wereld Alzheimerdag geboren ben. Ik ben dan ook referentiepersoon in dementiezorg geworden. Het omgaan met deze mensen vind ik super en ik zou het niet meer anders willen dan voor hen te kunnen zorgen. Superbedankt! X" Ilse Vanbecelaere-Dever

 

"Een vol dienstencentrum De Zonnebloem voor de beklijvende voorstelling "als Heimer Komt", de reacties waren unaniem lovend. Een verhaal dat voor velen herkenbare beelden opriep, gebracht door 2 prachtige stemmen. Deze middag nog sprak een man, van wie de vrouw intussen 6 jaar dementerende is, mij aan in het dienstencentrum dat de voorstelling van a tot z hún verhaal is, en dat het een van de mooiste voorstellingen was die de man ooit heeft gezien..."

Björn Pollentier

 

"Het was een heel mooie voorstelling! Iedereen zou dit moeten zien." Karen Christiaens

 

"Wat een mooie energie spat van dit duo af. Geraakt zijn we, door de voelbare liefde tussen deze twee mensen en de parel van een voorstelling die ze samen hebben gemaakt. Gesnoept hebben we, van de rake metaforen, de mooie beelden en spitsvondigheden, de heerlijke muziek en de manier waarop heen en weer gereisd werd tussen emoties. Authentiek, doorleefd en waarlijk schoon. Bedankt!" Lien Van Laere

Trailer